Ξύλο & Βαφές

Τα ξύλινα κουφώματα της DAUWIN® είναι προϊόν μελέτης και κατασκευής των πιο σύγχρονων εργοστασίων στην Ευρώπη, που ελέγχονται και πιστοποιούνται σε όλα τα στάδια παραγωγής, εξασφαλίζοντας ανώτατη ποιότητα στα προϊόντα ξυλείας που εμπορεύονται.

Η διαδικασία της αποθήκευσης

Για την αποφυγή οποιασδήποτε φθοράς των ξύλινων κουφωμάτων που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες ή τη θέση του σπιτιού και την έκθεσή του σε έντονη ηλιοφάνεια, υγρασία, πολλές υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αλμύρα, κ.ά., η  DAUWIN®επιλέγει τα κουφώματά της από τρικολλητή, αντικολλητή ξυλεία (τρία κομμάτια ξύλου κολλημένα αντίθετα) βιομηχανικά επεξεργασμένη, από τρία διαφορετικά είδη ξυλείας: Meranti, Πεύκο και Δρυς.

Τα ξύλα, από την παραλαβή τους έως και τη χρήση τους φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένους αποθηκευτικούς χώρους, με ρυθμισμένη υγρασία και θερμοκρασία, ώστε να διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση για επεξεργασία. Η προεργασία της φύλαξης επιτυγχάνει την ενίσχυση των ιδιοτήτων του ξύλου και την ισχυροποίησή του ώστε να ανταποκρίνεται με επιτυχία σε αντίξοες συνθήκες.

Με οικολογική συνείδηση

Με την αγορά προϊόντων ξύλου, όχι μόνο δε συντελούμε στην καταστροφή των δασών αλλά βοηθάμε στη διατήρηση και ανάπτυξή τους.

Η αποψίλωση των δασών, η ολική δηλαδή υλοτόμηση των δέντρων, που συντελέστηκε συστηματικά στο δεύτερο μισό του 20ου αι., και η συνεπακόλουθη καταστροφή τεράστιων δασικών εκτάσεων οδήγησε στην οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος από παγκόσμιους, διεθνείς οργανισμούς δασικής προστασίας που εφαρμόζουν, ελέγχουν και πιστοποιούν τους κανόνες της αειφόρου διαχείρισης (η διαχείριση των φυσικών πόρων με τρόπο που να εξασφαλίζει τη διαρκή αξιοποίησή τους χωρίς να προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον). Οι οργανισμοί αυτοί, με τους δύο βασικότερους, τον F.S.C. (ForestStewardshipCouncil) και P.E.F.C. ( Programme for the Endorsement of Forest Certification), συνεργάζονται στενά με κράτη ή ομάδες κρατών, ώστε να τηρούνται οι διεθνείς κανόνες και συμβάσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ενίσχυση του φυσικού πλούτου. Στα πλαίσια της βιώσιμης αυτής ανάπτυξης, τα προϊόντα ξύλου που παράγονται σήμερα προέρχονται από νόμιμη – πιστοποιημένη ξυλεία από δάση που φυτεύονται με την ίδια ποσότητα ξυλείας με αυτήν που αφαιρείται ή και σε μεγαλύτερη συχνότητα. Έτσι, σήμερα, η πλειονότητα των εκατομμυρίων κυβικών ξυλείας που διακινείται στην παγκόσμια αγορά είναι πιστοποιημένη και παράγεται από εκατομμύρια αντίστοιχα πιστοποιημένες δασικές εκτάσεις.

Οι ιδιότητες του ξύλου

Οι ιδιότητες του ξύλου, κυρίως αυτές που αφορούν στη θερμομόνωση αλλά και στην ηλιοπροστασία, στην αντοχή του σε χτυπήματα και στην κακή χρήση και κυρίως η αναβαθμισμένη αισθητική που προσφέρει, το καθιστούν ένα υλικό εξαιρετικά δημοφιλές και αγαπητό σε μία μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού.  Παρά το αισθητά μεγαλύτερο κόστος του σε σύγκριση με τα συνθετικά κουφώματα ή αυτά από αλουμίνιο, τα ξύλινα κουφώματα έχουν ακόμη φανατικούς υποστηρικτές, αφού εμπλουτίζει αισθητικά τα κτίρια που το εφαρμόζουν.

Στην Ελλάδα, το ξύλο –ξύλινες πόρτες, ξύλινα πατζούρια, ξύλινα κουφώματα –αποτέλεσε το βασικό κατασκευαστικό υλικό για αιώνες, σε αστικές, νησιωτικές, ορεινές και ημι-ορεινές περιοχές, ορίζοντας εν μέρει και την αρχιτεκτονική του τοπίου. Σήμερα, οι τεχνικές επεξεργασίας του ξύλου, τόσο στην κατασκευή όσο και στη συντήρησή του, έχουν ενισχύσει τις ιδιότητες και τα πλεονεκτήματα της επιλογής του.

Ο χρωματισμός του ξύλου

Η αποκόλληση της βαφής από το ξύλο, το γνωστό «σκάσιμο» ή «ξεφλούδισμα» αποτελούσε ανέκαθεν ένα βασικό πρόβλημα των ξύλινων κουφωμάτων που χρειάζονταν συνεχή συντήρηση, τρίψιμο και ξαναβάψιμο για να αντιμετωπιστεί επιτυχώς και να μην οδηγήσει σε διάβρωση του ξύλου, με ανεπανόρθωτη ζημιά. Οι αιτίες που οδηγούσαν στην ελάχιστη ζωή της βαφής και στην επακόλουθη ζημιά στο ξύλο εστιάζονταν στην ποιότητα των βερνικιών που άφηναν την υγρασία να περάσει στο ξύλο και να εγκλωβιστεί εκεί.

Σήμερα, οι βαφές είναι σαφώς εξελιγμένες σε σχέση με το παρελθόν, αξιόπιστες, οικολογικές, ενώ καλύπτουν αισθητικά μία πολύ μεγάλη ποικιλία σε χρώματα και αποχρώσεις. Σημαντική διαφοροποίηση των βαφών συγκριτικά με το παρελθόν, είναι η χημική τους σύσταση, αφού πλέον είναι υδατοδιαλυτές, χρησιμοποιούν δηλαδή το νερό ως διαλύτη και όχι χημικά, όπως την πολυουρεθάνη.

Οι βαφές  SIGMA που χρησιμοποιεί η εταιρία DAUWIN, πληρούν όλες τις προδιαγραφές των σύγχρονων βαφών, –αποχρώσεις ξύλου και χρώματα RAL με δυνατότητα διαφορετικού χρώματος στο εξωτερικό και το εσωτερικό –είναι οικολογικές και υδατοδιαλυτές, διατίθενται σε εντυπωσιακό εύρος χρωματισμών, ενώ οι μέθοδοι με τις οποίες εφαρμόζονται, του εμποτισμού και του κερώματος, προστατεύουν το ξύλο από μύκητες, του επιτρέπουν να αναπνέει και του προσδίδουν αδιάβροχη ιδιότητα.

Οι νέες μέθοδοι βαφής

Οι νέες μέθοδοι βαφής αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα και απόλυτη επιτυχία τη διείσδυση του χρώματος στο εσωτερικό στρώμα του ξύλου καλύπτοντας πλήρως και σωστά όλες τις λείες ή και κυρτές επιφάνειες, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούν τη δημιουργία των αποβλήτων, προϊόν της διαδικασίας της βαφής.

Οι δύο σύγχρονοι μέθοδοι, η ρομποτική με ψεκασμό και η ηλεκτροστατική, επιτυγχάνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα, ενισχύοντας την αντοχή του ξύλου ακόμη και στην έκθεσή του σε ακραίες συνθήκες. Για την εφαρμογή τους απαιτείται ένα πολύ καλά οργανωμένο βαφείο, τεχνολογικά εξοπλισμένο, επιτυγχάνοντας άριστο αισθητικά αποτέλεσμα.

Γιατί να αλλάξω κουφώματα;

Τα νέα, σύγχρονα κουφώματα με τους ανάλογους υαλοπίνακες και τη σωστή τοποθέτηση επιτυγχάνουν καλύτερη θερμομόνωση. Πώς γίνεται αυτό; Μην επιτρέποντας τη μεταφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου και ταυτόχρονα εγκλωβίζοντας τη θερμότητα στο εσωτερικό του, ώστε να μη διαφύγει. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διατήρηση της ζέστης ή της ψύξης στο εσωτερικό του κτιρίου, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Η καλή θερμομόνωση εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα. Αυτό συμβαίνει, επειδή δεν χρειάζεται υπερβολική χρήση οποιασδήποτε πηγής θέρμανσης ή ψύξης για την επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας. Απεναντίας γίνεται η ελάχιστη δυνατή χρήση τους.

Πόσο θα κερδίσω με την αλλαγή των κουφωμάτων; Πότε θα κάνω απόσβεση της επένδυσης;

Η αλλαγή των κουφωμάτων, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και την επιθυμητή θερμοκρασία επιτυγχάνει και την καλύτερη δυνατή ασφάλεια και προστασία. Εξυπακούεται ότι τα νέα σύγχρονα κουφώματα κλειδώνουν σε διάφορα σημεία, ενώ οι εξελιγμένοι υαλοπίνακες που εφαρμόζουν σε αυτά δεν σπάνε. Αντίθετα παραμένουν συμπαγείς, με αποτέλεσμα να χρειάζεται χρόνος και μεγάλος θόρυβος για να τους διαπεράσει κανείς.

Εργοστάσιο & Έκθεση

3ο χλμ. Καστοριάς -Κολοκυνθούς
Περιοχή: Καστοριά
ΤΚ: 52100
Τηλέφωνo: +30 24670 711 22
Fax: +30 24670 71 666
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αθήνα Έκθεση

Διεύθυνση: Λεωφόρος Αναπαύσεως 51
Περιοχή : Βριλήσσια
ΤΚ: 15235
Τηλέφωνo: +30 210 283 1470
Fax: +30 210 283 1489
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.