Συντήρηση Ξύλινων Κουφωμάτων

Τα ξύλινα εισαγόμενα κουφώματα της  DAUWIN®, κατασκευάζονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που έχουν οριστεί από την ΕΕ, τόσο ως προς τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται όσο και ως προς τη διαδικασία της παραγωγής τους. Επιπλέον, αποθηκεύονται σε ιδανικές συνθήκες στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρίας ώστε να παραδίδονται σε εξαιρετική κατάσταση στον πελάτη, για τοποθέτηση.

Ωστόσο, όλα τα κουφώματα και ιδιαίτερα τα ξύλινα κουφώματα, θα πρέπει να συντηρούνται ώστε να διατηρούν τόσο τις λειτουργικές όσο και τις αισθητικές τους ιδιότητες. Για το σκοπό αυτό:

1. Τα ξύλινα κουφώματα θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά από ειδικούς για:

  • Τη λειτουργικότητά τους
  • Τη μόνωση που παρέχουν
  • Την κατάσταση των επιμέρους εξαρτημάτων τους
  • Την κατάσταση της εξωτερικής εικόνας τους (επιφάνεια ξύλου και παντζουριών, ρολών, κ.λπ.)

2. Τα ξύλινα κουφώματα θα πρέπει να συντηρούνται τακτικά (περίπου 2 φορές το χρόνο και ανάλογα με την έκθεση των κουφωμάτων σε ακατάλληλες συνθήκες, πχ. χιόνι, θαλασσινή αύρα) από ειδικούς τεχνίτες ή από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες τους, ακολουθώντας τις οδηγίες σωστής συντήρησης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Σωστό καθαρισμό. Ο καθαρισμός των κουφωμάτων αποτελεί μία εξαιρετικά εύκολη εργασία, η οποία όμως πρέπει να εκτελεστεί σωστά και υπό προϋποθέσεις. Τα ξύλινα κουφώματα  πρέπει να καθαρίζονται με ειδικά καθαριστικά  συντήρησης  της SIGMA Sikkens Special Cleaner ή με ήπια καθαριστικά ενδεδειγμένα για χρήση σε ξύλινες επιφάνειες, τις ώρες όπου ο ήλιος δεν είναι κάθετος στην επιφάνειά τους ή δεν υπάρχουν συνθήκες ζέστης, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τον καθαρισμό θα πρέπει να χρησιμοποιείται μαλακό πανί ή μαλακό σφουγγάρι, ενώ θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του καθαριστικού. Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού, η επιφάνεια των κουφωμάτων ξεπλένεται με άφθονο νερό και στη συνέχεια σκουπίζεται με καθαρό πανί έως ότου στεγνώσει (η επιφάνεια μετά τον καθαρισμό μένει ελάχιστα υγρή και στεγνώνει μόνη της). Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού, συνήθως συστήνεται η επάλειψη των ξύλινων κουφωμάτων με ειδικό, συνοδευτικό γαλάκτωμα της SIGMA ή της Sikkens Special Cleaner, το οποίο βοηθά στη συντήρηση του ξύλου. Για τη σωστή χρήση του γαλακτώματος, ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος.
  • Ανανέωση του βερνικιού του ξύλου, στην περίπτωση όπου η επιφάνεια του κουφώματος έχει υποστεί φθορές, όπως σκασίματα ή αποκόλληση της βαφής, είτε λόγω ελλιπούς συντήρησης είτε εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών (έντονη χιονόπτωση, βροχοπτώσεις, κ.ά.). Η ανανέωση της βαφής θα πρέπει να γίνεται από ειδικούς τεχνίτες και περιλαμβάνει:
  • Τρίψιμο της επιφάνειας των ξύλινων κουφωμάτων με γυαλόχαρτο.
  • Καθαρισμό της περιοχής που έχει τριφτεί και στοκάρισμα με ειδικό στόκο των σημείων που έχουν υποστεί μεγαλύτερη φθορά.
  • Βάψιμο των κουφωμάτων. Η βαφή των κουφωμάτων γίνεται συνήθως σε τρεις στρώσεις ή σε μία στρώση με υγρό συντήρησης ξύλου και δύο στρώσεις βαφής.
  • Συχνή Λίπανση των εξαρτημάτων και των  μηχανισμών των κουφωμάτων όπως στους μεντεσέδες και σε όλα τα μεταλλικά συνδετικά μέρη.

ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΕΡΝΙΚΙΩΝ

Η έκθεση των ξύλινων κουφωμάτων στις καιρικές συνθήκες, πολλές φορές αντίξοες και ακραίες, απαιτεί προσεκτική επιλογή των βερνικιών, που θα το βοηθήσουν να παρατείνει την αντοχή και την καλή του κατάσταση.

Τα ενδεδειγμένα βερνίκια για τη σωστή συντήρηση των κουφωμάτων έχουν ελεγχθεί ώστε να προστατεύουν το ξύλο από τις φθορές που του προκαλούν η υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, οι μεταβολές στη θερμοκρασία και η υγρασία. Τα σύγχρονα βερνίκια και οι βαφές, σε αντίθεση με αυτά που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο παλαιότερα που είχαν ως βάση τους οργανικούς διαλύτες (αλκοόλη, βενζίνη, κ.λπ.), έχουν ως βάση το νερό, πρόκειται δηλαδή για υδατοδιαλυτά βερνίκια και βαφές.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΛΟΥΣΤΡΑΡΙΣΜΑΤΟΣ - ΒΑΦΗΣ

Η σωστή και τακτική συντήρηση των ξύλινων κουφωμάτων και τα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται ως προς τα βερνίκια και τις βαφές, έχουν παρατείνει σημαντικά το χρόνο όπου κρίνεται απαραίτητο το εκ νέου λουστράρισμα ή η βαφή των κουφωμάτων.

Η χρήση των υδατοδιαλυτών βαφών και βερνικιών, που συντελεί στην άμυνα του ξύλου στην υπεριώδη ακτινοβολία έχει επιμηκύνει το χρόνο ζωής της βαφής στα 10 με 15 χρόνια, ενώ η αναγκαιότητα επανάληψης του λουστραρίσματος – βαφής ορίζεται στα 15 με 20 χρόνια, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την περιοχή που βρίσκεται το κτίριο. Επιπλέον, το λουστράρισμα ενός ξύλινου κουφώματος μπορεί να περιοριστεί μόνο στην εξωτερική του επιφάνεια, ανάλογα πάντα με την περιοχή στη οποία βρίσκεται το κτίριο και στις συνθήκες περιβάλλοντος. Ένα σπίτι με ξύλινα κουφώματα για παράδειγμα, που βρίσκεται σε υψηλό υψόμετρο ή σε παραθαλάσσια περιοχή και που εκτίθεται σε ακραίες συνθήκες, χρειάζεται συχνότερο λουστράρισμα και συντήρηση, συνήθως και από την εξωτερική αλλά και από την εσωτερική πλευρά των κουφωμάτων.

Γιατί να αλλάξω κουφώματα;

Τα νέα, σύγχρονα κουφώματα με τους ανάλογους υαλοπίνακες και τη σωστή τοποθέτηση επιτυγχάνουν καλύτερη θερμομόνωση. Πώς γίνεται αυτό; Μην επιτρέποντας τη μεταφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κτιρίου και ταυτόχρονα εγκλωβίζοντας τη θερμότητα στο εσωτερικό του, ώστε να μη διαφύγει. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διατήρηση της ζέστης ή της ψύξης στο εσωτερικό του κτιρίου, τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Η καλή θερμομόνωση εξοικονομεί ενέργεια και χρήματα. Αυτό συμβαίνει, επειδή δεν χρειάζεται υπερβολική χρήση οποιασδήποτε πηγής θέρμανσης ή ψύξης για την επίτευξη της επιθυμητής θερμοκρασίας. Απεναντίας γίνεται η ελάχιστη δυνατή χρήση τους.

Πόσο θα κερδίσω με την αλλαγή των κουφωμάτων; Πότε θα κάνω απόσβεση της επένδυσης;

Η αλλαγή των κουφωμάτων, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας και την επιθυμητή θερμοκρασία επιτυγχάνει και την καλύτερη δυνατή ασφάλεια και προστασία. Εξυπακούεται ότι τα νέα σύγχρονα κουφώματα κλειδώνουν σε διάφορα σημεία, ενώ οι εξελιγμένοι υαλοπίνακες που εφαρμόζουν σε αυτά δεν σπάνε. Αντίθετα παραμένουν συμπαγείς, με αποτέλεσμα να χρειάζεται χρόνος και μεγάλος θόρυβος για να τους διαπεράσει κανείς.

Εργοστάσιο & Έκθεση

3ο χλμ. Καστοριάς -Κολοκυνθούς
Περιοχή: Καστοριά
ΤΚ: 52100
Τηλέφωνo: +30 24670 711 22
Fax: +30 24670 71 666
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αθήνα Έκθεση

Διεύθυνση: Λεωφόρος Αναπαύσεως 51
Περιοχή : Βριλήσσια
ΤΚ: 15235
Τηλέφωνo: +30 210 283 1470
Fax: +30 210 283 1489
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.