Συντήρηση Ξύλινων Κουφωμάτων

Τα ξύλινα κουφώματα DAUWIN® κατασκευάζονται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της εταιρείας σε απόλυτη συμφωνία με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό γίνεται τόσο ως προς τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται όσο και ως προς τη διαδικασία της παραγωγής τους. Επιπλέον, αποθηκεύονται σε ιδανικές συνθήκες στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρίας ώστε να παραδίδονται σε εξαιρετική κατάσταση στον πελάτη, για τοποθέτηση.

Ωστόσο, όλα τα κουφώματα και ιδιαίτερα τα ξύλινα κουφώματα, θα πρέπει να συντηρούνται ώστε να διατηρούν τόσο τις λειτουργικές όσο και τις αισθητικές τους ιδιότητες. Για το σκοπό αυτό:

1. Τα ξύλινα κουφώματα θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά από ειδικούς για:

 • Τη λειτουργικότητά τους.
 • Τη μόνωση που παρέχουν.
 • Την κατάσταση των επιμέρους εξαρτημάτων τους.
 • Την κατάσταση της εξωτερικής εικόνας τους (επιφάνεια ξύλου και παντζουριών, ρολών, κ.λπ.).

2. Τα ξύλινα κουφώματα θα πρέπει να συντηρούνται τακτικά:

Αυτό πρέπει να γίνεται περίπου 2 φορές το χρόνο και ανάλογα με την έκθεση των ξύλινων κουφωμάτων σε ακατάλληλες συνθήκες, πχ. χιόνι, θαλασσινή αύρα από ειδικούς τεχνίτες. Εννοείται ότι μπορεί να γίνεται και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, ακολουθώντας τις οδηγίες σωστής συντήρησης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

 • Σωστό καθαρισμό. Ο καθαρισμός των κουφωμάτων αποτελεί μία εξαιρετικά εύκολη εργασία, η οποία όμως πρέπει να εκτελεστεί σωστά και υπό προϋποθέσεις. Τα ξύλινα κουφώματα  πρέπει να καθαρίζονται με ειδικά καθαριστικά  συντήρησης  της SIGMA Sikkens Special Cleaner ή με ήπια καθαριστικά ενδεδειγμένα για χρήση σε ξύλινες επιφάνειες, τις ώρες όπου ο ήλιος δεν είναι κάθετος στην επιφάνειά τους ή δεν υπάρχουν συνθήκες ζέστης, όπως νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για τον καθαρισμό θα πρέπει να χρησιμοποιείται μαλακό πανί ή μαλακό σφουγγάρι, ενώ θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του καθαριστικού. Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού, η επιφάνεια των κουφωμάτων ξεπλένεται με άφθονο νερό και στη συνέχεια σκουπίζεται με καθαρό πανί έως ότου στεγνώσει (η επιφάνεια μετά τον καθαρισμό μένει ελάχιστα υγρή και στεγνώνει μόνη της). Με την ολοκλήρωση του καθαρισμού, συνήθως συστήνεται η επάλειψη των ξύλινων κουφωμάτων με ειδικό, συνοδευτικό γαλάκτωμα της SIGMA ή της Sikkens Special Cleaner, το οποίο βοηθά στη συντήρηση του ξύλου. Για τη σωστή χρήση του γαλακτώματος, ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος.
 • Ανανέωση του βερνικιού του ξύλου, στην περίπτωση όπου η επιφάνεια του κουφώματος έχει υποστεί φθορές, όπως σκασίματα ή αποκόλληση της βαφής, είτε λόγω ελλιπούς συντήρησης είτε εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών (έντονη χιονόπτωση, βροχοπτώσεις, κ.ά.). Η ανανέωση της βαφής θα πρέπει να γίνεται από ειδικούς τεχνίτες και περιλαμβάνει:
 • Τρίψιμο της επιφάνειας των ξύλινων κουφωμάτων με γυαλόχαρτο.
 • Καθαρισμό της περιοχής που έχει τριφτεί και στοκάρισμα με ειδικό στόκο των σημείων που έχουν υποστεί μεγαλύτερη φθορά.
 • Βάψιμο των κουφωμάτων. Η βαφή των κουφωμάτων γίνεται συνήθως σε τρεις στρώσεις ή σε μία στρώση με υγρό συντήρησης ξύλου και δύο στρώσεις βαφής.
 • Συχνή Λίπανση των εξαρτημάτων και των  μηχανισμών των κουφωμάτων όπως στους μεντεσέδες και σε όλα τα μεταλλικά συνδετικά μέρη.

ΣΩΣΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΕΡΝΙΚΙΩΝ

Η έκθεση των ξύλινων κουφωμάτων στις καιρικές συνθήκες, πολλές φορές αντίξοες και ακραίες, απαιτεί προσεκτική επιλογή των βερνικιών, που θα το βοηθήσουν να παρατείνει την αντοχή και την καλή του κατάσταση.

Τα ενδεδειγμένα βερνίκια για τη σωστή συντήρηση των κουφωμάτων έχουν ελεγχθεί ώστε να προστατεύουν το ξύλο από τις φθορές που του προκαλούν η υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, οι μεταβολές στη θερμοκρασία και η υγρασία. Τα σύγχρονα βερνίκια και οι βαφές, σε αντίθεση με αυτά που κυκλοφορούσαν στο εμπόριο παλαιότερα που είχαν ως βάση τους οργανικούς διαλύτες (αλκοόλη, βενζίνη, κ.λπ.), έχουν ως βάση το νερό, πρόκειται δηλαδή για υδατοδιαλυτά βερνίκια και βαφές.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΛΟΥΣΤΡΑΡΙΣΜΑΤΟΣ - ΒΑΦΗΣ

Η σωστή και τακτική συντήρηση των ξύλινων κουφωμάτων και τα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται ως προς τα βερνίκια και τις βαφές, έχουν παρατείνει σημαντικά το χρόνο όπου κρίνεται απαραίτητο το εκ νέου λουστράρισμα ή η βαφή των κουφωμάτων.

Η χρήση των υδατοδιαλυτών βαφών και βερνικιών, που συντελεί στην άμυνα του ξύλου στην υπεριώδη ακτινοβολία έχει επιμηκύνει το χρόνο ζωής της βαφής στα 10 με 15 χρόνια, ενώ η αναγκαιότητα επανάληψης του λουστραρίσματος – βαφής ορίζεται στα 15 με 20 χρόνια, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την περιοχή που βρίσκεται το κτίριο. Επιπλέον, το λουστράρισμα ενός ξύλινου κουφώματος μπορεί να περιοριστεί μόνο στην εξωτερική του επιφάνεια, ανάλογα πάντα με την περιοχή στη οποία βρίσκεται το κτίριο και στις συνθήκες περιβάλλοντος. Ένα σπίτι με ξύλινα κουφώματα για παράδειγμα, που βρίσκεται σε υψηλό υψόμετρο ή σε παραθαλάσσια περιοχή και που εκτίθεται σε ακραίες συνθήκες, χρειάζεται συχνότερο λουστράρισμα και συντήρηση, συνήθως και από την εξωτερική αλλά και από την εσωτερική πλευρά των κουφωμάτων.

Δείτε επίσης Ερωτήσεις με Απαντήσεις (F.A.Q.)

Τι προσφέρει η εταιρεία μας DAUWIN® ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ;

ΚουφώματαΑξίζει να τονιστεί ότι στην εταιρεία μας DAUWIN® ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, τα εξειδικευμένα, έμπειρα συνεργεία μας καθιστούν εφικτή, ακόμη και τους κρύους, χειμερινούς μήνες την αντικατάσταση των κουφωμάτων. Η ταχύτητα ολοκλήρωσης της αλλαγής των παλαιών κουφωμάτων συνεισφέρει, έτσι ώστε να μην υπάρχει έκθεση του εσωτερικού του σπιτιού στο κρύο. Υπάρχει η δυνατότητα αφαίρεσης του κάθε κουφώματος μεμονωμένα και αντικατάστασης του αμέσως ολοκληρωμένα.

Γιατί να προτιμήσω ενεργειακά κουφώματα;

Τα κοινά κουφώματα, όπως τα γνωρίζαμε πριν από μερικά χρόνια, δεν σταματούσαν την εξωτερική θερμοκρασία από το να εισβάλλει στο εσωτερικό του κτιρίου, ούτε εμπόδιζαν τη θέρμανση ή την ψύξη από το εσωτερικό ενός κτιρίου να διαφύγει στο εξωτερικό περιβάλλον. Τα σύγχρονα θερμομονωτικά ή ενεργειακά κατασκευάζονται με «θερμοδιακοπτώμενο προφίλ», επιτυγχάνουν ακριβώς αυτό. Κρατούν την εξωτερική θερμοκρασία στην εξωτερική επιφάνεια του τζαμιού και την εσωτερική θερμοκρασία στο εσωτερικό του κτιρίου. Έτσι, η ζέστη ή η ψύξη εγκλωβίζονται στο εσωτερικό διατηρώντας την επιθυμητή θερμοκρασία και επιτυγχάνοντας παράλληλα χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε κουφώματα αλουμινίου;

Πριν την τελική απόφαση της επιλογής μίας σειράς αλουμινίου θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να φέρει σ’ επαφή:

 1. Τον αρχιτέκτονα.
 2. Το μηχανικό.
 3. Τον υπεύθυνο της ανακαίνισης του κτιρίου, εφόσον υπάρχει, με τον κατασκευαστή της εταιρίας κουφωμάτων.

Μόνο έτσι θα μπορέσουν να επιλέξουν από κοινού το καταλληλότερο κούφωμα για κάθε ξεχωριστή περίπτωση.

Από τι επηρεάζεται η απόδοση στα συνθετικά PVC;

Η θέση του συνόλου του κτιρίου όσο και κάθε χώρου ξεχωριστά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την απόδοση στα συνθετικά κουφώματα. Ένα βορεινό δωμάτιο, ανήλιο όλες τις ημέρες του έτους χρειάζεται διαφορετικό κούφωμα από ένα δυτικό ή ανατολικό δωμάτιο. Επιπλέον ρόλο στην απόδοση του κουφώματος έχει ο τύπος του υαλοπίνακα καθώς και η πιθανή ή μη σκίασή του. Από την άλλη για την τελική μέτρηση της απόδοσή τους συνυπολογίζονται και οι ενεργειακές απώλειες.

Κουφώματα Dauwin®

Επιλέγετε Κουφώματα Παπαβασιλείου για άριστη ποιότητα και αντοχή στο χρόνο!

Κουφώματα Αλουμινίου

 

Ξύλινα κουφώματα

ΞΥΛΙΝΑ ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ

 

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ 

sinthetika koufomata DAUWIN

Τα συνθετικά κουφώματα από σκληρό PVC επώνυμου γερμανικού οίκου εξασφαλίζουν τόσο μέγιστη ενεργειακή απόδοση όσο και αξιοσημείωτη αντοχή.  Αυτό τα καθιστά λειτουργικά και ασφαλή για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες. Οι ευεργετικές για το περιβάλλον ιδιότητές τους σε συνδυασμό με τη δυνατότητα ανακύκλωσής τους σε ποσοστό 100%, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου ως η πλέον οικολογική και οικονομική λύση.

 

Τι εξασφαλίζουν τα προϊόντα αλουμινίου;

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ DAUWIN

Τα Κουφώματα αλουμινίου εξασφαλίζουν υψηλή θερμομόνωση συντελώντας στη μείωση του κόστους ψύξης – θέρμανσης. Φυσικά, προσφέρουν και άριστη ηχομόνωση προστατεύοντας τους εσωτερικούς χώρους από ανεπιθύμητους θορύβους.

Εργοστάσιο & Έκθεση

3ο χλμ. Καστοριάς -Κολοκυνθούς
Περιοχή: Καστοριά
ΤΚ: 52100
Τηλέφωνo: +30 24670 711 22
Fax: +30 24670 71 666
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έκθεση Αθήνας

Λεωφόρος  Μαραθώνος 50, Γλυκά Νερά
Περιοχή: ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
ΤΚ: 15354
Αθήνα
Τηλέφωνo: +30 210 283 1470
Fax: +30 210 283 1489
Εmail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.